(placeholder)

ARKIV DET VAR EN GANG

VESLEOFSEN

I begynnelsen av juni 1995 ble Østlandet rammet av en skadeflom som ingen har opplevd maken til på 206 år. Ikke siden Storofsen i 1789 hadde Glomma ved Elverum gått ut over sine bredder og gjort slik skade som nettopp disse vårdagene i 1995. Særlig i Heradsbygd der et større antall husstander måtte forlate hjemmene sine, før elva virkelig fikk overtaket.

Foto / redigering Gunnar Hall Skavoll

TURLØPET SVARTBÆKKEN - MIDTSKOGEN 1951

I 1990 kom jeg over denne filmen laget av Erling Syringen. Filmen som antagelig aldri har blitt vist før var i veldig dårlig forfatning og måtte gjennom en omfattende restaurering før den kunne konverteres. Nå er den digitalisert og jeg håper den vil glede mange.

Alle foto: ERLING SYRINGEN

ISBJØRNENE

Demonstrasjon av livredning av AIL Varg på Sagtjernet i mars 1950

I 1990 kom jeg over denne filmen laget av Erling Syringen. Filmen som antagelig aldri har blitt vist før var i veldig dårlig forfatning og måtte gjennom en omfattende restaurering før den kunne konverteres. Nå er den digitalisert og jeg håper den vil glede mange.

ALLE FOTO: ERLING SYRINGEN

DA KRIGEN KOM TIL ELVERUM

11. April 1940 ble Elverum terrorbombet av nazistene i et rent hevntokt. Kongen og regjeringen hadde sluppet unna tyskernes klør og befant seg i Nybergsund. 41 personer omkom og 40 ble skadet. 20 av de omkomne var soldater.

19. April var det Rena som ble nazistenes bombemål. Ryktene hadde sagt at konge og regjering befant seg der, noe som var feil.

SISTE TUR MED FORSVARETS OP FLY

Denne videoen ble tatt opp 10. juli 1989 i forbindelse med vedlikeholdskurs for forsvarets observasjonsfly, Piper Cub og Cessna Bird Dog som var stasjonert på Haslemoen leir i Våler (FASØ/SSFA). Jeg fikk være med på flytur over Våler, Kynna og Vestmarka. Dette var forsvarets observasjonsfly som hadde vært i tjeneste siden 1951/52. Flyene kom fra USA til Norge på 50- og begynnelsen av 60-tallet. Vedlikeholdskurset i juli 1989 var det siste.

EINAR ADOLFSEN

Mandag 30. april 1990 var vi på besøk hos Solveig (født 4. november 1908) og Einar Adolfsen (født 16. mars 1901). De bodde i den vesle grenda Posåsen inne på Åsnes Finnskog, men skulle på dette tidspunktet flytte fra Posåsen til i en omsorgsbolig i Åsnes - i alle fall i vinterhalvåret. Einar var kjent for sine spådommer om været. Dessuten var han overtroisk! Han trodde både på Vårherre og de underjordiske. Men så var han en ekte finngubbe, i femte ledd etter innvandrere fra Savolaks.

Foto / redigering Gunnar Hall Skavoll

SKOGSDRIFT MED HEST

17. november 1989 var jeg sammen med Erik Fleischer og Benn Hjelmervik på skogen. De drev med skogsdrift med hest. Filmen er å betrakte som "sakte film" - eller om en skal bruke dagens terminologi: "Skogsdrift med hest - minutt - for - minutt". Filmen er på 29 minutter. God fornøyelse - for den spesielt interesserte.

Foto/redigering: Gunnar Hall Skavoll

SMÅFOLK

Overraskelsen var stor da Frank Nysveen og kona Sussan kom hjem og fikk se opptakene etter at Frank hadde vært på hopptrening.  Opptakene fra begynnelsen av 1990 tallet viser klart en person med ryggsekk, lue, ski og staver som passerer bak Frank. Dette er småfolk og en verdensensasjon sier Margit Sandemo smilende etter å ha sett opptakene. Hun kjenner godt til disse skapningene som har eksistert i uminnelige tider. Dokumentaren om disse unike opptakene ble første gang produsert av lokal TV i Elverum, men her er innslaget fra TV Innlandet. Hva tror du? Denne dokumentaren ble produsert av LokalTv i Elverum på begynnelsen av 1990 tallet, men her vist på TV Innlandet.