(placeholder)

ARKIV KULTUR

"GAMLE "ELVERUM

Elverum by har gjennomgått store forandringer de siste årene og mye av den gamle bebyggelsen er blitt borte, men ser du godt etter finnes det fremdeles en og annen bygning igjen. Mange er fullrenovert, men har likevel beholdt sitt orginale utseende. Dette er en liten vandring blandt noen av disse flotte bygningene. Med litt digital hjelp kan en nesten få følelsen av å være tilbake til slutten av 1800 tallet både i lyd og bilde.

SMÅFOLK

Overraskelsen var stor da Frank Nysveen og kona Sussan kom hjem og fikk se opptakene etter at Frank hadde vært på hopptrening, for bak Frank passerer en annen kar som er ute på ski. Dette er småfolk og en verdensensasjon sier Margit Sandemo smilende etter å ha sett opptakene. Hun kjenner godt til disse skapningene som har eksistert i uminnelige tider. Dokumentaren om disse unike opptakene ble første gang produsert av lokal TV i Elverum, men her er innslaget fra TV Innlandet. Hva tror du? Denne dokumentaren ble produsert av LokalTv i Elverum på begynnelsen av 1990 tallet, men her vist på TV Innlandet.

CHRISTIANFJELD FESTNING

Den 25. mars 1815 forlot de siste soldatene Christianfjeld Festning og anlegget ble lagt ned. Festningen hadde da vært besatt av soldater i 150 år. Uniformene gutta fra Elverumske Skieløber Compagnie viser her, er fra den siste perioden festningen var i drift. Dette anlegget er virkelig verdt et besøk.

Produsert av: Making View A/S. Foto/redigering, Harald Lundstein.

TERNINGMOEN

At Elverum har stor militær tilknytning er det liten tvil om. Smellene fra Terningmoen minner oss stadig om leirens tilstedeværelse. Selv om leiren de siste årene har gjennomgått store forandringer har den en lang historie.

Produsert av: Making View A/S. Foto/redigering, Harald Lundstein.

VIKINGGRAV

For ett år siden var Terje Roger Olsen fra Heradsbygda med og fant det som kunne være en kvinnegrav fra vikingtiden. Nå er utgravingene ferdig og NWTV fikk være med å dokumentere dette unike funnet. Nå er den over 1000 år gamle graven utgravd og dokumentert.

FLYSTEVNE STARMOEN ELVERUM

Noen glimt fra Åpen Dag på Starmoen flyplass i Elverum 2. august 2014.

Foto / redigering: Håkon Løkken

FRA DRØM TIL VIRKELIGHET

I en alder av 16 år begynte Trygve Markestad veien mot seilflysertifikat. Etter ett år på skolebenken kan han nå se frem til sin første sesong med soloflyving.

ANTIKKE OVNER

Pål Syljeset er en av få i Norge som restaurerer antikke ovner. Uten hans store lidenskap for denne hobbyen hadde nok denne kulturarven blitt borte. Med kyndige hender gir han disse smykkene av noen ovner et nytt liv.

SAAB 2-STROKE BARN FIND

This car had been stored in a barn for nearly 30 years when I found it, and with good help from my son and a friend organized a rescue operation in the August 2012. Here is what happened that sunny day south-east in Norway.

DOWNHILL SYKLING

Adrenalinet pumper, hjertet jobber overtid og svetten siler. Dette er downhill sykling, sporten for de tøffe. På tross av at de regnes som godt voksne har Cato Moskaug og Morten Sætre fra Elverum valgt dette som sin hobby.

MATALLSØKING

Det er ikke gull alt som glittrer heter det, og skal vi tro Johnny Hult så stemmer nok det godt. Det blir mange timer med metalldetektoren og mange kilo skrapjern før søkeren markerer sølv. Her møter du Johnny Hult og Terje Roger Olsen

KAFFEENTUSIASTEN

Fredrik Johnsen i Elverum er lidenskapelig interessert i kaffe. En god kopp kaffe krever gode og ferske råvarer og er som en fin vin å regne etter hans mening. Hjemme på kjøkkenet brenner, maler og brygger han sin egen kaffe, men selv om det kan ta litt tid å få servert en kopp kaffe der i huset, er det virkelig verdt å vente på

FORD CUSTOMLINE 1954

Bjørn Dammen som er en av initiativtagerne av "Torsdagtreffen", har naturlig nok flere spennende veteraner i garasjen. En av dem er en Ford Customline Tudor 1954 modell.

SAAB SPORT 1965

Det skulle gå flere tiår før Arne Eikåsen skulle få sin drøm oppfyllt, å eie en Saab Sport 1965 modell. Det er nå 11 år siden han overtok bilen, men kjøregleden er fremdeles stor og bilen er antagelig den eneste av sitt slag som ruller på norske veier.

MOPEDSAMLEREN

Erik Lilleeng har samlet på mopeder i flere tiår og sitter i dag på en kulturskatt av de sjeldne. Det hele starte med med Tempo, men du finner flere spennende merker i den private samlingen hans. I dag har han nermere 70 sykkler og eget museum.

MINERALSAMLEREN

Han reiser gjerne flere tusen kilometer for å finne et krystall som er så lite at du trenger mikroskop for å se det. Det er vel litt sært inrømmer O. T. Ljøstad fra Elverum. Han er mineralsamler.

TIMBER

Teknologien innen skogbruket har kommet langt siden sagsvansen.

MED MUSIKKEN I BLODET

En dokumentar om Elverumsgruppa Doodle Bugs og et liv med musikk.

DET SKJER I ELVERUM

Foto / redigering: Harald Lundstein

FLYSTEVNE PÅ STARMOEN

I år (2015)fylte Elverum flyklubb 40 år og inviterte det meste som kan fly i Norge til "Fly in" på Starmoen. Her kunne du oppleve gamle veteraner med både enkle og dobble vinger, mikrofly, seilfly og RC.