(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

FRIGJØRINGEN 1945

Det er i år 70 år siden Norge igjen ble et fritt land etter den tyske okkupasjonen. Dette markerer NWTV med å presentere unike opptak fra frigjøringsdagene i Grue. Opptakene som er gjort av Sigurd Bergh i maidagene i 1945, viser de allierte som kommer til Kirkenær. De viser også litt av de kaoset som hersket i disse maidagene. Et stort høydepunkt var å få igjen radioapparatet tyskerne hadde konfiskert og vi får oppleve opptak fra det første 17. mai toget på Kirkenær etter frigjøringen.

VÅRENS 

FARLIGE

EVENTYR


Det kunne være tøffe tak for fløterne og noen ganger ble jobben gjort med livet som innsats. Se denne unike

tømmerfløter dokumentaren fra 1955.

TURLØPET SVARTBEKKEN -

 MIDTSKOGEN FRA 1950.

I 1990 kom jeg over denne filmen laget av Erling Syringen. Filmen som antagelig aldri har blitt vist før var i veldig dårlig forfatning og måtte gjennom en omfattende restaurering før den kunne konverteres. Nå er den digitalisert og jeg håper den vil glede mange.

TURLØPET SVARTBEKKEN 

MIDTSKOGEN. HOPPRENN I  SKJÆRSTADSKJÆRET FRA 1951

(placeholder)

ELVERUM 1936

Året 1936 var et år hvor mye

skjedde i Elverum. Den 8. August åpnet en til da største

varemessen i Norge og Elverum Bru(Nybrua) ble offisiellt åpnet.

Foto: Erling Syringen

TERRORBOMBING AV ELVERUM

11.April 1940 bombet 19 tyske bombefly Elverum

etter at konge og regjering hadde greid å flykte til Nybergsund. 41 mennesker omkom.

19. April var det Rena som fikk ungjelde.

ELVERUM BRANNVESEN 1970

Gamle smalfilmopptak fra rundt 1970. Opptakene er fra flere øvelser Elverum Brannvesen hadde på den tiden. Opptakene er gjort av brannvesenet selv. Her ser dere også opptak fra storbrannen på Norsk Teknisk Porselen (NTP) i 1972.

(placeholder)

FRA RUIN TIL NYBYGG

Unike bilder fra gjenoppbyggingen av Elverum Rådhus(Elvarheim)


Foto. Erling Syringen

Julussa konflikten.

Julussakonflikten var en konflikt om tømmerfløting i Julussa i Elverum i 1927. Filmen er fra 50 års jubileet i 1977 og er laget privat. Fotografen er foreløpig ukjent og NWTV ønsker tips om hvem som har laget den. Trykk på bildet og hør den spennede historien som utspant seg i Julussa.

VESLEOFSEN

I begynnelsen av juni 1995 ble Østlandet rammet av en skadeflom som ingen har opplevd maken til på 206 år. Ikke siden Storofsen i 1789 hadde Glomma ved Elverum gått ut over sine bredder og gjort slik skade som nettopp disse vårdagene i 1995. Særlig i Heradsbygd der et større antall husstander måtte forlate hjemmene sine, før elva virkelig fikk overtaket. En film av Håkon Løkken.

SKOGSDRIFT PÅ GAMMELMÅTEN

17. november 1989 var jeg sammen med Erik Fleischer og Benn Hjelmervik på skogen. De drev med skogsdrift med hest. Filmen er å betrakte som "sakte film" - eller om en skal bruke dagens terminologi: "Skogsdrift med hest - minutt - for - minutt". Filmen er på 29 minutter. God fornøyelse - for den spesielt interesserte. En film av Gunnar Hall Skavoll

(placeholder)

Produsert av: www.norwegian-woods.com / redaktør / fotograf: Harald Lundstein / mail: hlnorwegianwoods@gmail.com

© all rights reserved. Harald Lundstein

NORWEGIAN WOODS 2021


(placeholder)

PÅ VANDRING I GAMLE ELVERUM

I 1989 lagde jeg sammen med lokalhistorikeren Nils Bjørn Voldmo(1924 - 1995) en serie på 9 radioprogrammer med lokal - historie fra Elverum. Med et utrolig engasjemang og unik kjennskap til lokalhistorien til byen vår tar han oss med rundt på gamle hustufter med særegne historier. Noen er vandrehistorier, mens andre skal være sanne.

GLOMMALINJEN

Glommalinjen er en dokumentar om festningsverkene langs Glomma fra Elverum i nord til Kongsvinger i sør. 1682 - 1814. Festningsverkene ble bygd for å sikre Norge mot vår nabo i øst Sverige.

Dokumentaren fikk Statens Medieforvaltnings fagutvalgpris,

for beste dokumentar i 2001.

SKURONN I VÅLER 1890

VÅLER KOMMUNES HISTORIE

Det er over 4000 år siden de første menneskene vandret oppover Glomdalen og Østerdalen.Dette var jegere og fangstmenn og funn bekrefter dette. I dennne presentasjonen som opprinnelig ble laget som en Powerpoint visning til Våler Kommunes 150 års jubileum kan du følge utviklingen i kommunen gjennom flere tusen år.

VIKINGGRAV

I 2013 var Terje Roger Olsen fra Heradsbygda med og fant det som kunne være en kvinnegrav fra vikingtiden. I 2014 ble funnet gravd ut og NWTV fikk være med å dokumentere dette unike funnet. Nå er den over 1000 år gamle graven utgravd og dokumentert.

PROGRAM 1 / 5. Festningene

PROGRAM 2 / 5. Øverleiret

PROGRAM 3 / 5. Hermanshulua og kølbrenna

PROGRAM 4 / 5. Håndverkerne og karpedammen

PROGRAM 5 / 5. Leiret med Triangelparken

Terje Roger Olsen er en av mange som har gjort metallsøking til sin store lidenskap og hobby. Hvor mange mil han har gått gjennom flere år med detektoren har han ingen anelse om. Han liker å kalle seg historiejeger og selv om det meste som kommer opp av bakken er søppel og skrap har han de siste årene gjort flere store arkeologiske funn av nasjonal historisk betydning.

PROGRAM 2 / 5. 1600 - 1800

PROGRAM 1 / 5. 2. Verdenskrig

PROGRAM 3 / 5. Middelalder

PROGRAM 4 / 5. Vikingtid

PROGRAM 5 / 5. Merovinger, romertid og folkevandringen.

Trykk på knappen for ønsket program